6 redenen waarom je nú moet beginnen met schilderen

Gepubliceerd op 6 september 2020 om 17:15

Hobby's. Iedereen heeft er wel een, toch? Misschien schilder je al en weet je, net zo goed als wij, wat een mooie hobby het kan zijn. Behoort schilderen nog niet tot je hobby's? Misschien kunnen deze 6 redenen je ervan overtuigen om nú naar de hobbywinkel te rennen en canvassen, kwasten en verf in te slaan!

1. Iedereen kan het

Echt waar... Je hoeft niet met een gouden kwast in je hand geboren te zijn om te kunnen schilderen. Talent is handig, maar geen vereiste om een schilderij te maken. De een is goed in het maken van realistische kunstwerken en de ander is weer goed in het neerzetten van interessante abstracte kunstwerken. Meters maken en bovenal plezier hebben in het schilderen, dat is waar het om gaat. En door veel te oefenen, word je vanzelf beter.

2. Het brengt plezier

Met elke lik verf die je aanbrengt op je doek/papier, krijg je weer een ander plaatje. En zelfs als je het resultaat vanaf het begin al voor ogen hebt, is het vaak nog verrassend en plezierig om te zien hoe je bij de eindstreep bent gekomen.

Neem soms dan ook even de tijd om een stapje achteruit te zetten en te genieten van de progressie die je maakt!

3. Je leert om out-of-the-box te denken

Als je eerder getekend of geschilderd hebt, dan weet je dat iets soms niet helemaal uitpakt zoals je had verwacht. Bij acrylic pouring is dat sneller het geval dan bij "gewoon" schilderen/tekenen. De uitdaging (en de lol!) is dan om een oplossing te vinden. Soms lukt het en soms lukt het niet, maar je leert probleemoplossend te denken. Als het lukt, dan weet je dat voor de volgende keer. En als het niet lukt? Dan neem je dat ook mee voor een volgende keer!

4. Het helpt je om je gedachten te verzetten

Ken je het gevoel dat je hoofd helemaal vol zit en dat het moeilijk is om te ontspannen? Pak dan eens een potlood of kwast in plaats van een biertje! Wij hebben ondervonden dat dit soms heel erg kan helpen. Een kunstwerk maken vergt focus en je bent dan met één ding tegelijk bezig, in plaats van twintig. We kunnen natuurlijk niet voor iedereen spreken en zeggen dat schilderen het wondermiddel tegen stress is. Maar we dagen je zeker uit om het eens te proberen!

5. Je ontdekt meer dingen over jezelf

Schilderen is meer dan alleen wat verf aanbrengen op het doek. Bij schilderen hou je je bezig met het combineren van kleuren, het aanbrengen van contrast, het neerzetten van een realistisch of juist abstract plaatje, het vertalen van emoties naar een geschikte compositie etc. Misschien wist je helemaal niet van jezelf dat je realistische objecten/personen neer kan zetten. Of dat je heel lang gefocust aan een project kan werken. Of dat je heel goed bent in het matchen van kleuren! Daar zou je achter kunnen komen als je schildert.

6. Schilderen hoeft niet duur te zijn

Natuurlijk kun je meteen materialen van goede kwaliteit aanschaffen. Maar zeker als je net begint met schilderen en je weet nog niet of het wat voor je is, dan kun je ook eerst aan de slag met goedkopere materialen. Hobby- en knutselspullen zijn tegenwoordig op veel plaatsen (zowel in de winkel als online) beschikbaar en voor elke prijsklasse zijn er spulletjes te vinden! Dus of je nu weinig of veel te besteden hebt, ook voor jouw portemonnee zijn er opties. Heb je geëxperimenteerd en heb je de smaak te pakken? Dan zou je eens na kunnen denken over de aanschaf van duurdere kwasten, verf, canvassen etc.

 

Ben je overtuigd? Heb je zelf nog redenen om te schilderen die wij hier nog niet genoemd hebben? Laat dan een bericht achter in de reacties! we horen graag van jullie. :)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.