Van schilderij naar zero waste sieraad

Gepubliceerd op 10 augustus 2020 om 20:59

Wat hebben sieraden met schilderijen te maken en wat maakt ze dan "zero waste"? Het antwoord op beide vragen, is: verf!

 

Voordat we het gaan hebben over de sieraden(sets), moeten we eerst even wat licht schijnen op de schilderijen; die ontstaan namelijk niet vanzelf ;) . In een eerdere blogpost kun je lezen over hoe wij veel van onze schilderijen maken d.m.v. "acrylic pouring". Hierbij mengen wij verf met een gietmedium, zodat de verf meer vloeit en we deze in een bepaalde richting over het canvas kunnen sturen. Dit zorgt voor verrassende resultaten die soms gestuurd, of juist spontaan tot stand komen. Een nadeel van op deze manier schilderen, is dat je vaak met meer verf komt te zitten dan je nodig hebt. Je maakt soms meer verf (+gietmedium) dan je nodig hebt en als een compositie niet bevalt, dan laat je wat meer verf van je canvas lopen. En dat is zonde, vinden wij. Daarom verzamelen we alle verf die we over hebben en gooien we het niet weg!

 

Hartstikke leuk, de verf verzamelen. Maar wat dan?

 

Oké, de verf is verzameld. En die gooien we niet weg. Nee... We doen er wat anders mee. Overgebleven verf wordt te drogen gelegd op een speciale mat. Terwijl het droogt, kan er van alles gebeuren! Als we een schilderij gemaakt hebben met siliconenolie, dan kunnen er soms ineens interessante cellen en reliëf ontstaan! Als de verf na een paar dagen droog is, gaan we kijken hoe veel interessante plekken we kunnen vinden. Soms zijn het er maar een paar en dan maken we losse sieraden. Soms zijn het er veel en dan maken we er een set mee. En zelfs als we twee paar oorbellen uit dezelfde "verfplak" halen, dan is elk paar (en zelfs elke oorbel!) nog steeds uniek. 

 

Oké, ik snap het. En hoe komt die verf in het sieraad?

 

We kopen roestvrijstalen houders in voor oorbellen, kettingen, armbanden etc. De verf maken we vast tussen de houders en een vergrotend glas. Dit doen we met een speciale lijm die sterk genoeg is om alles bij elkaar te houden en die tegelijkertijd het vergrotende effect van het glas ondersteunt. En voilà, na een paar dagen is het mooie en unieke sieraad klaar! En we hebben er niet eens wat voor hoeven verspillen ;) !

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.